t

Pagini ale blogului

miercuri, 3 august 2011

Cu trenul la mare - "ghid de utilizare" - o experienta interesanta?!?!

N-am mai fost cu trenul la mare, in miez de vara, de vreo 3 ani. Incepand cu 2008-2009 am fost fie cu masina, fie cu autocarul, indiferent ca a fost week-end sau vacanta. Dar acum cateva zile, pe 29 iulie, ne-am propus sa pornim pana la Costinesti pentru 3 zile, cu trenul. Pentru un sejur atat de scurt, ni s-a parut cel mai ok ca si cheltuiala cu transportul si ca lipsa de batai de cap, sa luam trenul. Mai ales ca citisem si noi ca s-a terminat cu refacerea caii ferate Bucuresti-Constanta si ca acum trenurile merg repede si nu ca melcu' asa cum au facut de vreo 3 ani incoace. Ne-am gandit c-ar fi placut sa stam cu ochii pe geam fara nici o grija, asteptand pur si simplu sa ajungem, iar ca "bonus" sa ne coste tot drumul dus-intors cam jumate cat ar fi fost benzina sau autocarul. Zis si facut, am plecat.

Vineri la pranz deci, cand am reusit sa ne terminam treburile, ne-am luat geanta si hai la gara. Aveam un tren personal pe la ora 13. Ieftin ca braga :) si tocmai bun ca ora, aveam toate sansele ca vineri spre seara sa fim deja in valuri la Costinesti. Trenu' a venit punctual, l-am luat, am gasit si locuri in el, si a mers conform orarului. Nu a intarziat nici 5 minute, nimic de zis, dar pe de alta parte mi-a pus groaznic rabdarea la incercare. Fiind personal, a oprit innebunitor de des, in statii care habar nu aveam ca exista! Parca mai mult statea decat mergea. Drumul a durat 4 ore si ceva, deci doar cu PUTIN mai mult decat ar fi durat cu autocarul, care merge repede dar face pauze. Si cu toate astea, in autocar sau in masina nu ma apuca "turbarea" de plictiseala, ba chiar imi place mult, dar in trenul asta, m-a apucat. M-au gasit toti nervii. Si cred ca motivul a fost JEGUL, cu majuscule. Trenul asta ar fi trebuit sa fie dat la casat, la fier vechi, de mult timp ! Asa o mizerie de vagoane nu am mai intalnit de mult. Vechi, uzate, totul inauntru jegos, zgariat, rupt, pleznit. Mi-era sila sa ating orice. RUSINE CFR ! Si bineinteles lumea fuma in ciuda interdictiei de a se fuma in tren. Dar, cum ziceam, macar a mers ok fara sa mai stea ca prostu' in camp, iar la ora 17:20 eram in gara din Constanta. Desi suntem in plin sezon, e bine de stiut ca de la ora 17 pana la ora 20, nu mai vine nici un tren care sa duca mai departe, de la Constanta la Mangalia. Deci in cele 3 ORE, cine vrea sa ajunga cu "transportul in comun" mai departe catre statiuni, si nu vrea sa arda 3 ore degeaba in gara, trebuie musai sa ia un autocar. Asa incat ne-am dus imediat la autocar, si in cateva minute eram deja in drum spre Costinesti. Autocarul este direct pana acolo, dar e util de stiut ca:  face 40 de minute pentru ca e aglomeratie si pentru ca respecta viteza legala :)  si ca s-a scumpit semnificativ. Aproape ca s-a dublat. Costa 9 RON de persoana ca sa zburzi cu el de la C-ta la Costinesti. Dar nimic de zis, se merge in conditii super-ok. Frumos, aer conditionat, muzica, te simti si tu om ! Una peste alta, dupa "aventura" ajunsului, la sapte seara faceam baie in mare si stergeam astfel toata plictiseala, jegul si nervii. Mai mult decat excelent.
Acum urmeaza aventura intorsului:
Luni pe 1 august, am plecat spre Bucuresti. Ne-am uitat sa vedem ce-avem spre seara ca mijloc de transport direct. Am descoperit ca exista acceleratul Mangalia-Arad, care te ia din Costinesti pe la ora 18:45 si te lasa direct la Bucuresti la ora 23. Minunat ! Hai cu el ! Insa a aparut si aici o problema: la gara din Costinesti, nu mai aveau bilete nici macar fara loc! Fiind un tren care pleaca de pe litoral la o ora foarte convenabila, seara, puhoaie de lume doreau bineinteles sa plece cu el, asa incat ioc locuri pentru Bucuresti mai ales ca trenul nu cred ca avea mai mult de zece vagoane! Deci daca vreti careva sa mergeti cu el, va duceti si va luati bilete cu o zi inainte de plecare. Noi am rezolvat cu bilete din bucati: un bilet pana la Constanta si acolo altul pana la Bucuresti. Dar asta a fost singurul aspect negativ pe care l-am fi putut evita daca am fi stiut ca trebuie sa fim prevazatori si sa luam biletele cu o zi mai devreme. Dar pur si simplu nu ne-am gandit. In rest, acest tren a fost absolut ok. Modern, curat, frumos, cu aer conditionat, cu prize pentru cazul ca vrea cineva sa puna laptopul, cu toate accesoriile la locul lor, curate si ok, jos palaria. Si de asemenea, punctual. La ora 23 eram la Bucuresti asa cum zisese pe bilete. Deci, draga CFR, vezi ca daca vrei, poti ?!?!?!?!

Asa a fost deci, drumul Bucuresti-Costinesti si inapoi, cu trenul, in combinatia cea mai "low-cost".
Alternativele ar fi:
- masina proprie - va faceti fiecare socoteala cat va costa si daca va convine, mai ales in situatia in care plecati la mare doar pe week-end... precis insa va fi cam dublu decat trenurile de care am povestit mai sus;
- autocarul - chiar mai scump decat masina proprie, dar frateeeee, si-au pus WI-FI la bord, poti sa te dai pe net pana la mare :), plus ca nimeni nu-si bate capul sa conduca, sa ia aminte la radare, la aglomeratia de la finalul autostrazii etc.

Eu una, stiu sigur cum merg la mare in august - mai ales ca vom sta mai mult: CU MASINA.
CFR, te pup! Cu personalul sa mergi tu si cu ma-ta, mai bine scoate-le si da-le la topit, iar cu celelalte tipuri de trenuri, care sunt chiar ok, mai pune-le si tu niste vagoane, sa incapa mai multa lume in ele, sa nu mai avem emotii cu biletele si sa nu mai mergem in picioare sau in cur pe jos (chiar daca ai pus mocheta!!!) de la mare pana la Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu